Cserkeszőlő

Településtörténet

Cserkeszőlő település 1952.január 01.től létezik mint önálló község, előtte Tiszakürt része volt. Tiszakürt igy Cserkeszőlő is több mint 1000 éven keresztül magyarlakta település.
A "Cserke" név feltehetően felderitő parancsnokot jelent, amit megőrzött a népi emlékezet, mint Cserke vezér.
1938-ban a Magyar Amerikai Olajkutató Társaság megtalálja Cserke jövendő hirnevét, a
93 C-os termálvizet, ami több mint 2000 méter mélységhatárig tört fel.
A háború alatt a kút le volt zárva, 1948-ban felújitották. A vizsgálatok később kideritették - amit az elfolyó mélyviz környékén a homokba gödröt ásó emberek ösztönösen éreztek - a termálviz nagyhatású gyógyviz.Cserkeszőlő kialakulásában igen nagy szerepet kapott a homokos talajban történő szőlőtelepités, igy alakult ki a ma használatos név is.
A gyógyfürdő épitését 1954-ben kezdték meg - ezt követően egyre népszerűbb lett a környező települések és városok lakói között.
A méltón nagyhirű gyógyviz ellenére a fürdő és környezetének fejlesztése 1998-ig nem kapott megfelelő hangsulyt, de az elmult 4 évben a fürdő teljes felújitása és jelentős fejlesztése megtörtént, a környezete megszépült, igy méltóképpen tudja várni vendégeit a település.

Elhelyezkedés

Cserkeszőlő alföldi település, Jász-Nagykun Szolnok megyében az un. Tiszazugban. Kecskemét- Gyula közötti 44.sz.főközlekedési út szeli át a települést. A fürdő és a szálláshelyek közvetlen a főút mellett vannak. Megközelités Budapestről m5 autópályán Kecskemétig, Kecskeméttől a 44-es főközlekedési uton a 45-ös kilóméternél.
A település autóbusszal az egész ország területéről megközelithető, a buszmegálló a fürdő közvetlen közelében van.

Kapcsolatok más településekkel

Cserkeszőlő az Észak-Alföldi Régióhoz tartozik, Jász-Nagykun Szolnok Megyében azaz belül a Tiszazug kistérségben. Legfontosabb kapcsolat a Tiszazugi Szövetség településeivel épült ki. Az idegenforgalom központjaként a Tourinform Irodán keresztül a szomszédos települések látnivalóit, programjait tudjuk ajánlani.

A Tiszazugi települések:
- Kunszentmárton
- Tiszaföldvár
- Cserkeszőlő
- Szelevény
- Csépa
- Tiszasas
- Tiszakürt
- Tiszainoka
- Nagyrév
- Öcsöd
- Mesterszállás
- Mezőhék


JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Az Alföld még érintetlen természeti értékekben leggazdagabb része a Tisza és Körös folyók által közrefogott Tiszazug, melynek legfiatalabb települése a 2500 állandó lakosú Cserkeszőlő, a környék idegenforgalmi központja.
A település 1943-ban feltárt, 2300 m mélységű 82 Celsius fokos gyógy-termál vizének köszönheti népszerűségét.
A nagyhatású gyógyvíz több évtizedes tapasztalatok alapján bizonyította gyógyhatását, az alkálikloridos, hidrogénkarbonátos vize hivatalos gyógyvíz-minősítéssel rendelkezik.
A teljesen felújított gyógy- és strandfürdőben eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi, reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak. A gyógyulni vágyók kényelmét szolgálja a helyben történő orvosi rendelés, a fizióterápiás, ill. a masszázs, vízsugármasszázs kezelések.

Cserkeszőlő a Kecskemét-Gyula közötti 44-es számú főútvonal mellett helyezkedik el, megközelíthető Budapestről az M5-ös autópályán, ill. Kecskeméttől 45 km-re a 44-es főútvonalon.
Környező nagyobb városok: Szolnok, Kecskemét, Szentes, Szarvas. A település az ország minden részéről autóbusszal is könnyen megközelíthető. Naponta reggeltől késő délutánig több járat is érkezik és indul a fürdő melletti autóbusz-pályaudvarról.
A település igazi üdülőfalu, népessége szezonban több mint kétszerese az állandó lakosságnak. Az idegenforgalmi szezon a gyógyvíznek köszönhetően már áprilisban megkezdődik, de a strand és gyógyfürdő egész évben nyitva van, a mellette lévő szállodával és kempinggel együtt.
A település és környéke első sorban a nyugodt, természetes környezetben pihenni, ill. gyógyulni vágyóknak ideális helye.

                                                         Vissza a kezdőlapra

A Református- és Katolikus templomokban rendszeresen tartanak istentiszteletet.

A horgászatot és vadászatot, kerékpáros és víziturizmust kedvelők többféle programot találnak a környéken.
A Szarvasi Arborétum 30 km, a Tiszakürti Arborétum 10 km, a Tisza és Körös folyók és holtágak 8-10 km, horgásztavak 5-10 km távolságra vannak.
A cserkeszőlői erdőben található tölgyes csoport országos védelmet élvez.
A település nevében is szerepel a környék jellegzetes növénye. Hatalmas szőlőültetvények vannak körös-körül. Alföldi borok élvezete mellett több étterem is várja a vendégeket és egy igazi tanyasi vendégház őshonos háziállatokkal és lovaglási, lovaskocsizási lehetőséggel.
A homokos talajon igen elterjedt a fóliakertészet, biztosítva a vendégek részére is a friss zöldségellátást.
A község Jász-Nagykun-Szolnok m.-ben a Tiszazugban, Kunszentmártontól 6 km-re K-DK-re. L: 2192 (1990). Szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztés. Termálvizes gyógyfürdő (1955; 1943-ban szénhidrogén-kutatás során tört fel a 92 °C-os, nátrium-kloridos, jódos és brómos ásvány- és gyógyvíz, amelyet reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére hasznosítanak). Késő avar leletek. Területén az 1810-es években kezdtek szőlőt telepíteni. -> Tiszakürt község Cserke, Cukorszőlő, Kurázsszőlő stb. nevű határrészéből alakították önálló községgé. (1952).

                                                         Vissza a kezdőlapra

Programajánlatok

> Cserkeszőlő legfőbb programja, a gyógy- és strandfürdő mellett a cserkeszőlői állandó programok, a kirándulások és szervezett programok teszik kellemessé a Cserkeszőlőben eltöltött napokat. A festői szépségű Tiszazug és a nem kevésbé gyönyörű Körösök egy-egy kirándulás keretében feledhetetlen emlékeket nyújtanak a természet kedvelőinek. Nem kell messzire utaznunk ahhoz sem, hogy a puszta különleges hangulatával a pusztai emberek szokásaival, ételeivel és az állatvilággal is megismerkedhessünk.
A vízi sportokat kedvelőknek gazdag programot kínál akár egy tiszazugi, akár egy szarvasi kirándulás.
A horgászat szerelmeseinek is van lehetőségük szenvedélyük kielégítésére, legyen az tavi vagy folyóvízi horgászat.
A környéken a lovas sportot hobbi szinten kedvelőknek is módjában áll kedvtelésüknek élni.
Csodálatos élményben lesz része a kedves vendégnek, ha a Tiszakürti Arborétumot ill. a Szarvasi Arborétumot megtekinti.
Annak, aki hajókázni szeretne, nem kell messzire utaznia egy kis romantikus hajókirándulásért, megteheti mindezt a közeli Tiszaugon akár Szarvasig ill. Tiszakécskéig.
A kerékpározást kedvelők nagyrészt kerékpárúton hódolhatnak szenvedélyüknek.
A Tisza és Körös gátakon és az erdei földutakon a túrakerékpárosok élvezhetik az alföldi táj szépségét, hangulatát.
A tekézést kedvelők részére 2 pályás automata tekepálya biztosít szórakozást a fürdőhöz közvetlenül csatlakozó épületben.
A fürdő területén minigolf pálya várja a játszani vágyókat.

                                                         Vissza a kezdőlapra

Tiszakürti Arborétum


A 44-es és a 442-es főutakról megközelíthető Tiszakürt települést az Árpád korban létesítették.
Jelenleg fő látványossága a Bolza grófi család által létesített Arborétum.
A 60 ha területű, nagyszerű klímájú kert közvetlen a Tisza folyó mellett helyezkedik el. Így akár hajókirándulás egyik programja is lehet, de megközelíthető gépkocsival (parkolási lehetőség van) és autóbusszal is, ill. része lehet egy kerékpáros kirándulásnak is. A kert legszebb része az öregkerti rész, ahol igazi famatuzsálemek, fenyők és ciprusok, tavaszi virágokat ontó cserjék és rhododendronok bűvölik el a természetet kedvelőket. Minden évszak tartogat valami szépet, ezért többször is érdemes felkeresni ezt a különleges kertet.
Pihenjen, kapcsolódjon ki a természetben!

Nyitvatartás:
Márciusban:    8-17-ig
Április 1-től - szeptember 30-ig:     8-17-ig
Októberben:     8-16-ig
Novemberben:     8-16-ig
December, január, február hónapokban a kert belépőjegy váltása nélkül látogatható.
Előre bejelentett csoportok szakvezetését vállaljuk!

Elérhetőség:
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Arborétuma
5471 Tiszakürt, Bolza gróf út 5.
Tel./fax: 06 56/568-020
Tel.: 06 56/568-021
E-mail: arboreta@axelero.hu                                                          Vissza a kezdőlapra

Tiszainokai programok


Cserkeszőlőtől 10 km távolságra van a hagyományos Tisza parti települések hangulatát őrző Tiszainoka, ahonnan révátkelővel a szomszédos Tiszakécske városba lehet átjutni kerékpárral és motorkerékpárral.
A révátkelő üzemel március 01-től október 31-ig napkeltétől napnyugtáig, óránként két alkalommal, ill. igény szerint.
Átkelési díjak 100 Ft/fő
Kerékpár 50 Ft
Motorkerékpár 100 Ft
Lehetőség van továbbá egy 11 személyes kishajóval rövid kirándulásokat tenni a Tisza folyón Tiszakürtig, csoportosan 400Ft/fő egységáron, ill. nagyobb vízitúrák esetén 1000 Ft/fő/óra áron.
Tiszainoka és Tiszakürt között a környék legszebb homokos szabad-strandja üzemel május 01-től a vízállástól függően augusztus végéig.
A településen az ősi tradicionális folyó menti mesterség - a kosárfonás - mesterei fűzfavesszőből a kosarakon kívül egyéb használati tárgyakat és bútorokat készítenek és árusítanak. A lovaglás kedvelőinek a tereplovaglásra van lehetőségük 1500 Ft/óradíjért, ill. a kezdőknek lovaglás oktatást szerveznek 1000 Ft/alkalom díjazásért.

Szálláslehetőségek: falusi turizmus keretében magánházaknál.

Információ

Tiszainoka Községháza
Tel.: 06 56/319-001
Fax: 06 56/568-027

Tiszaugi Hajókikötő
A gyógyfürdőtől 10 km-re a 44-es főút mellett a tiszaugi Tisza hídnál található a környék legnagyobb hajókikötője, ami alkalmas sport és kedvtelési célú hajók kikötésére és tárolására teljes kikötői szolgáltatással, ill. közforgalmú személyszállító hajók kikötésére.
A kikötő környékén a Tisza folyóra jellemző érintetlen környezetben a bérelhető kajakokkal és kenukkal kisebb vízitúrák szervezhetők. A hintós vagy lovaskocsis kirándulást kedvelők a szárazföldön ismerhetik meg a környéket.

A hajókikötő üzemel: május 01-től - szeptember 30-ig.

Cím:
Tiszaugi Hajókikötő
Tel.: 06 60/341-253                                                          Vissza a kezdőlapra

Gyógy- és Strandfürdő

1943-ban olajat keresve bukkantak a kutatók arra a termálvízre, amely alap vízbázisát képezte az 1955-ben megnyitott fürdőnek. A termálvíz 2311 m mélyről tör fel és 82 oC hőmérsékletű. Már a kezdetekkor kiderült, milyen intenzív gyógyító hatása van a mozgásszervi betegségekre, sérülésekre, reumatikus és nőgyógyászati panaszokra. A kezdeti 2 db medencétől nagy utat tett meg a fürdő mai színvonaláig.
1975-ben a forgalom és a medenceszám bővülése következtében egy másik, 1159 m mélységű 67 oC-os termálvizes kút is megfúrásra került. Ezt követően hosszú orvosi vizsgálatok eredményeként mindkét termálvizes kút vize gyógyvíz minősítést kapott. Jelenleg a fürdő vízbázisát 3 db hideg vizes és a már említett 2 db gyógyvizes kút adja. 1998-tól kezdődően nagy arányú beruházás indult.

Élménymedence

Felújításra került a 2 db gyógyvizes medence és még egy új épült hozzá. Különféle élményelemek kerültek beépítésre, így többek között hát- és nyakmasszírozó egységek, pezsgőlevegő bevezetés. Felépült egy új élménymedence, mely nemcsak a gyógyulni, pihenni vágyókat vonzza a fürdőbe, hanem a fiatalabb generáció tagjait is. Ehhez kapcsolódik a homokfoci, a homokröplabda és lábtenisz pálya is. Felújításra került a gyermekmedence és megépült egy 25 x 12,5 m-es tanmedence.

Gyermekmedence

Közvetlen szomszédságukban nyert elhelyezést az új női-férfi zuhanyozó, WC, öltözőegység. 2003. év tavaszára készül el a hullámfürdő, valamint másik öltöző és vizesblokk egységünk. Megújul az úszómedence is. A fürdő téli-nyári üzemű. Télen 3 db különböző hőfokú fedett ülőmedence és egy úszómedence biztosítja a vendégek felüdülését. A téli fürdő épületében nyert elhelyezést a gyógyászati egység, ahová mind beutalóval, mind egyénileg érkeznek a gyógyulni vágyók.
Gyógyszolgáltatásaink:
   • reumatológus szakorvosi rendelés
   • gyógy- és frissítőmasszázs
   • iszapkezelés
   • vízalatti vízsugármasszázs
   • fizioterápia
   • pedikűr
   • természetgyógyászati rendelés
   • fogorvosi szakrendelés

Gyógymedence

A 4,6 hektár területen fekvő gyógy- és strandfürdőhöz kapcsolódnak vendéglátóipari egységek, ahol hideg-meleg ételeket, italokat szolgálnak fel, valamint egy automata tekepálya és minigolf pálya várja a vendégeket.
A fürdőhöz közvetlen átjárással csatlakozik a három csillagos Termál Kemping, a Touring Hotel és az Aqualux Apartmanhotel.
Terveink között szerepel egy új télifürdő-gyógycentrum építése, mely reményeink szerint 2-3 éven belül megvalósul.

Gyógyfürdő bejárat

Nyitva tartás:
november 1-től március 31-ig 8-17 óráig,
április 1-től május 31-ig 7-18 óráig,
szeptember 1-től október 31-ig 7-18 óráig,
június 1-augusztus 31-ig 7-19 óráig.
Cím:5465 Cserkeszőlő, Fürdő út 1/a.
Tel./Fax:56/568-465                                                          Vissza a kezdőlapra

Cserkeszőlő Fürdő vízösszetétel
Gyógyvíz kémiai összetétele 1 liter vízben oldott alkotórészek ionokban kifejezett és mg-ban megadott mennyisége az OKI vizsgálat alapján.

A víz hőmérséklete:82 Celsius fok

mg. mg.
egyenért
%
Kálium és Nátrium NA + 1110 48,30 96,14
Nátriumban kifej.Ammónium NH4 - 13,0 0,72 1,43
Kalcium Ca2 + 18,6 0,93 1,85
Magnézium Mg2 + 3,5 0,29 0,58
Vas Fe2 + 0,02 0,00 -
Kationok összege: 1145,1 50,24 100,00
Klorid Cl- 985 27,78 55,29
Bromid Br - 1,5 0,02 0,04
Jodid J - 1,20 0,01 0,02
Fluorid F- 3,0 0,16 0,32
Szulfát SO4 2- 10,3 0,21 0,42
Hidrogénkarbonát HCO3- 1342 22,00 43,79
Szulfid S2- nyom - -
Összes foszfát PO4 3- 1,75 0,06 0,12
Anionok összege (zusammen) : 2344,8 50,24 100,0
Metaborsav HBO2 50 - -
Metekovasav H2SiO3 71 - -
Szabad szénsav CO2 48 - -
Összesen (zusammen): 3658,9 100,48


Cserkeszolo belterülete.
A mindkét oldalon nyárfaerdovel kísért út a cserkeszoloi kemping mellett éri el a 44. sz. foközlekedési utat.
Cserkeszolo valaha Tiszakürt Kisasszony-puszta nevu határrésze volt, s csak 1952-ben vált önálló tanácsú községgé.
A Tiszazug közel 5000 ha kiterjedésu homokfoltjának közepén fekszik, s nevében méltán viseli a „szolo” nevet, mert területének 20%-át szoloskertek foglalják el. Ez a homok - amint már bevezetonkben is említettük - azonos eredetu a Duna- Tisza köze homokjával, s így kiválóan alkalmas szolo termesztésére.
Bár a szolotermesztésnek messzire nyúló hagyományai vannak, tömeges telepítésekre csak az 1930-as években került sor. Ekkor alakultak ki a párhuzamosan futó duloutakra (Pintér dulo, Kozma dulo, Cseuz dulo, Szabó dulo stb.) felfuzött hangulatos szoloskertek, amelyekben kellemes könnyu homoki bor terem. Cserkeszolo azonban nemcsak szolojével, borával dicsekedhet, hanem Europa hírű termálvizével is.                                                                      Vissza a kezdőlapra